Докато съдът не се произнесе, законният ректор на Медицински университет-София съм аз. Това заяви ректорът на учебното заведени проф. д-р Вихра Миланова. На 11 октомври Общо събрание (ОС), на което бе избран нов административен ръководител – проф. д-р Виктор Златков.
По време на пресконференция проф. Миланова оспори легитимността на проведеното Общо събрание и законността на решенията му. Като аргумент в своя подкрепа тя посочи, че членовете на управляващия орган не са поканени за участие съобразно законовите изисквания и не са били запознати с дневния ред. Според проф. Миланова решението на ОС идва след едномесечен натиск върху нея и колегите ѝ. 
Изпълнителният директор на Университетска болница „Александровска” доц. д-р Костадин Ангелов разказа, че също не е получил покана за събранието по надлежния ред, а след като е влязъл на него, е бил отстранен от охраната. По думите му, на него дори са присъствали хора, които не са членове на ръководния орган и са външни за университета. 

На пресконференция стана ясно, че в Софийски административен съд са внесени две жалби по казуса. Едната е депозирана на 4 октомври, няколко дни преди провеждане на събранието и оспорва легитимността на организацията му. Втора е депозирана на 11 октомври, в деня на провеждането на заседанието и цели да оспори законосъобразността на взетите решения. Двете жалби все още са висящи и предстои да бъде постановено съдебно решение.

Във връзка са казуса министърът на образованието и науката Меглена Кунева обясни, че чрез писмо е призовала да се изчака решението на Административния съд по първата жалба, преди да се провежда Общо събрание. „Никой не взе под внимание този настойчив съвет от страна на МОН. Намираме се в ситуация, в която е поставена на карта репутацията на цяло едно висше учебно заведение”, подчерта образователният министър. Тя оповести, че са извършени проверки и в 4-те висши медицински училища в страната, обеща те да продължат и за в бъдеще и винаги, когато са налице достатъчно на брой данни за злоупотреби ще бъдат сезирани ДАНС и Прокуратурата.