30 младежи ще бъдат обучени безплатно за парамедици /трета степен/ по проект "Нови възможности за младите хора" в областта. Целта е да се намерят младежи до 29 години от областта, които да бъдат подкрепени да се върнат на училище, или да си намерят работа. На 30 от тях, които отговарят на условията на програмата, ще бъде предложено безплатно обучение за професията „парамедик“. 

Обучението ще продължи седем месеца, а младежите ще излизат с квалификация парамедик - трета степен. Това означава, че те ще могат да оказват първа медицинска помощ и транспортират пострадали или болни хора. 

Обучението ще продължи най-малко 7 месеца. През това време те ще получават по 10 лева на ден, ако са от Пловдив и по 15 лева - извън града. Два месеца ще трае теоретичната част на обучението, останалата е изцяло практическа.

След приключването на обучението на завършилите ще бъде осигурена работа за шест месеца в Център за спешна медицинска помощ или в болница. Техните дипломи ще бъдат валидни на територията на страната и Европейския съюз. 

На успешно завършилите ще бъде осигурена работа за 6 месеца, а на най-успешните ще бъде предложен постоянен трудов договор, обясни Ралица Данчева, организатор на кампанията. До момента документи са подали 7 души от Пловдив, Асеновград и Войводиново. Данчева обясни, че за парамедици могат да кандидатстват и от малцинствата. Организаторите на кампанията вече са се срещали с младежи от "Столипиново", за да им разяснят условията за прием. 

Интерес към професията имало, но до момента нито един не се е записал. Според организаторите на кампанията подготвянето на парамедици в тази общност би улеснило много работата в махалите.

Набирането на документи ще продължи до 30 октомври тази година. До 2020 г. във филиалите на Спешна помощ в цялата страна трябва да работят 1000 парамедици.  

Моделът на д-р Саед Арафат, възприет през 2006 г. в Румъния, ангажира едновременно пожарна, полиция, армия, лекари, медицински сестри и парамедици. Само на 7% от повикванията са изпращани лекари. Срок за пристигане на екип пожарникари и парамедици в градовете е 10 минути, в селските райони - 20 минути. 

В Спешната медицинска помощ  на Германия през 2014 г. са работили около 43 000 парамедици в 1800 центъра. Там системата е двустепенна - парамедици се отзовават на всяко повикване, а при особено тежки случаи пристига лекар с реанимобил или хеликоптер.

До пристигането на лекар или до влизане на пациента в лечебно заведение парамедиците отговарят за превоза, оказването на първа помощ, наблюдението и поддържането на жизнените функции на пациента. Ако се налага, те предприемат животоспасяващи мерки.

Източник: Марица.бг