Френският президент Франсоа Оланд бе подложен на унищожителна критика от страна на Лявата партия и "Националния фронт" заради провалената визита на руския президент Владимир Путин в Париж, пише "Взгляд" в сряда (12 октомври). "Поведението на Франсоа Оланд е съвършено непоносимо", заяви съоснователят на Лявата партия Жан-Люк Меланшон. Той нарече френския президент "посмешище за цялата Вселена" и "малък ретранслатор" на гласа на САЩ.
​Председателят на френската крайнодясна партия "Национален фронт" Марин Льо Пен също изрази недоумението си от поведението на Оланд, който дни преди визитата на Путин се усъмни в ползата от подобна среща.

Десноцентристите също разкритикуваха Оланд. Двамата бивши премиери на Франция Ален Жюпе и Франсоа Фийон, които претендират, заедно с Никола Саркози, за президентския пост на вътрешнопартийните избори на "Републиканците", също се обявиха за диалог с Москва.

Самият Саркози във вторник подложи на критика подхода на своя наследник на президентския пост по отношение на Москва. "Съжалявам за политиката, която се води в момента по отношение на Москва", заяви той, коментирайки отменената визита на Путин в Париж, предаде ТАСС.

Бившият френски президент предупреди за "връщане към Студената война". Според него "дълг на Франция и Европа е да водят диалог с Русия".

Във вторник източник от администрацията на френския държавен глава съобщи пред "Ройтерс", че Москва е уведомила ръководството на Франция за отлагането на визитата на руския президент Владимир Путин, предвидена за 19 октомври. От Кремъл потвърдиха информацията. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков обясни, че Путин е решил да отмени посещението заради "изпаднали от програмата" мероприятия.

Двaмата президенти трябваше да открият новопостроения православен катедрален храм във френската столица, но впоследствие Оланд се отказа да присъства на събитието и пожела да разговаря с руския си колега само по темата Сирия.

Източник: Руски дневник