33-годишният циганин Йордан Георгиев, обвинен, че е изнасилил два пъти 13-годишната Мая Пенчева, остава зад решетките, съобщава "Труд". Това реши днес, по време на закрито заседание, Софийски градски съд. Мярката за неотклонение на изнасилвача се гледа при закрити врати, защото момичето е малолетно, а в залата биха могли да се обсъдят интимни подробности.
В кулоарите на Съдебната палата стана ясно, че съдия Ани Захариева е преценила, че има опасност Йордан да се укрие, ако бъде пуснат на свобода. 33-годишният циганин живеел във фургон в столичния кв. „Враждебна” и нямал лични документи. Отчетен бе и фактът, че Йордан вече е осъждан 14 пъти за кражби и грабежи.
 
На 7 октомври пострадалата Мая, заедно с 14-годишната Иванка Димитрова и 13-годишния Димитър Методиев избягаха от Център за настаняване от семеен тип в кв. „Люлин”. Децата бяха в неизвестност до събота вечерта.
 
Служители на МВР откриха Мая в района на Лъвов мост, а другите двама малчугани намериха край Монтана. Според разследването Мая, Иванка и Димитър решили да гостуват на своя позната извън София. Нямали пари и на ум им дошла идеята да заложат телефона на Мая, за да се сдобият със средства за пътешествието.
 
Така стигнали до Лъвов мост, където Мая тръгнала да търси заложна къща, докато Иванка и Димитър я чакали. Срещнала Йордан инцидентно. Уверил я, че ще я заведе на правилното място.
 
Подлъгана от неговата услужливост тръгнала с рецидивиста, за да залага телефона си. Вместо в заложна къща изнасилвачът я завел във фургона си в кв. „Враждебна”. Пребил я, заплашил я с нож и я изнасилил два пъти.
 
На сутринта я върнал на Лъвов мост. Иванка и Димитър вече били стигнали в Монтанско, тъй като след дълго чакане Мая не се появила на уреченото място.
 
Адвокат Красимир Георгиев, служебен защитник на  Йордан, заяви в съда, че ДНК експертизата все още не е готова, но неговият подзащитен не отрича, че е имал сексуален контакт с малолетната Мая. Не я бил насилвал. Държавното обвинение смята, че въпреки ранния етап на разследването има достатъчно доказателства за вината на 33-годишният циганин. Решението на съда подлежи на обжалване в 3-дневен срок.