Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Здравка А. 35- годишната жена е обвинена за това, че е въвела заблуждение в три лица, като с това им причинила имотна вреда заради опити за лична печалба.
Към края на 2014 г. Здравка А. имала финансови затруднения, поради което решила да тегли кредит на името на своя позната. Тя направила имейл адрес, с който регистрирала приятелката си като потребител. Чрез него кандидатствала за отпускане на потребителски кредит от финансово дружество и онлайн попълнила данните на своята позната, която на 26 ноември 2014 г. била одобрена за заем от 399 лева. Здравка А. получила парите чрез превод, като преди това друга нейна позната ги изтеглила от специална каса, след което й ги изпратила.

На 8 декември 2014 г. мошеничката кандидатствала онлайн за втори кредит и по същата схема получила 200 лева. Тя пак използвала данните на своята позната при попълване на документите онлайн. На 9 февруари 2015 г. получила по същия начин трети кредит от 1000 лева, като подала онлайн искане, но с данните на друго лице. Общият размер на причинената имотна вреда в трите случая е 1599 лева. Всички заеми са били отпуснати онлайн, като не е имало пряк визуален контакт между кредитополучател и кредитодател. Това е позволило на обвиняемата да се представи за друго лице, използвайки чужди лични данни.  

Разпитана в хода на досъдебното производство, Здравка А. се е признала за виновна. Делото е насрочено за разглеждане в Районен съд-Пловдив.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ