Диалогът с администрацията на президента на САЩ Барак Обама е труден за водене, защото той повече прилича на опит на американската страна да налага своите условия. Това заяви руският президент Владимир Путин в рамките на форума „Русия зове”.
Путин отбеляза, че Русия е притеснена от влошаването на руско-американските отношения, още повече защото това не е неин избор. „Вие знаете, с действащата администрация е много трудно да се води диалог. То диалог на практика няма. Как изглежда ли? Администрацията (на САЩ) формулира какво иска, а след това настоява това да бъде изпълнено. Това не е диалог, това си е направо диктат. Това е така почти по всеки въпрос”, каза руският президент.
 
При това Путин подчерта, че Русия е готова да си сътрудничи със САЩ при условието, че и Москва, и Вашингтон уважават интересите един на друг.
 
Владимир Путин също засегна темата за антируските санкции и заяви, че те нанасят вреди както на руската, така и на световната икономика. И преди всичко, според пруския президент, тези щети се виждат в сферата на предаването на технологиите. „Често повтаряме като мантра, че тези санкции не оказват някакво особено влияние върху нас. Оказват. Преди всичко аз виждам заплаха в ограничаването на предаването на технологии. Това нанася щети не само на руската икономика, но и на световната икономика като цяло. Така, че който прави това, вреди сам на себе си в крайна сметка”, каза той.  
 
При това Путин увери, че Русия ще успее да се справи с тези проблеми.

Превод и редакция: БЛИЦ