Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес в Страсбург, че Турция ще отмени извънредното положение веднага щом ситуацията се нормализира напълно, като подчерта, че засега заплахата за институциите в страната си остава, предаде АФП.
Веднага щом напълно нормализираме ситуацията, ще вдигнем извънредното положение и в условията на извънредното положение ние си сътрудничим със Съвета на Европа, информираме го за всички мерки, които предприемаме, обясни Чавушоглу на пресконференция в централата на Съвета на Европа, на който Турция е член.

Миналата седмица комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс призова Анкара да прекрати веднага щом е възможно извънредното положение, което бе въведено след опита за преврат през юли и бе удължено с още три месеца.

Аз добре разбирам, че вие сте обезпокоени, каза Чавушоглу в реч пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Той призова обаче членовете на ПАСЕ да отидат в Турция, за да "си дадат сметка за сериозността на положението" и подчерта, че "заплахата не е напълно премахната".

Чавушоглу изтъкна, че турските власти са били "принудени" да обявят извънредното положение, за да "се опитат да се избавят от тази организация (движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен), която е в основата на преврата и се е внедрила във всички механизми на държавата".

След като управляващите предприеха мащабни чистки в държавната администрация срещу лица, заподозрени във връзки с Гюлен, Чавушоглу призна днес, че държавни служители може да са били уволнени погрешка.

Грешки са били допуснати, това е вярно. Наша отговорност е да ги поправим и да спазваме правото, обясни той, като подчерта, че 3000 държавни служители вече са били върнати на работа.

Според данни, оповестени от турските власти, 32 000 души са били задържани в Турция в рамките на разследването на опита за преврат, а 70 000 са обект на разследвания.

Опозицията обвинява управляващите, че се възползват от ситуацията, създадена от извънредното положение, за да заглушат гласа на своите опоненти.

Снощи турският парламент ратифицира решението на правителството за удължаване с 90 дни на извънредното положение в страната, считано от 19 октомври. Гласуването на тази мярка бе формалност, като се има предвид, че управляващата Партия на справедливостта и развитието има достатъчно мнозинство в парламента.

В края на септември президентът Реджеп Тайип Ердоган се обяви за удължаване на извънредното положение и дори предвиди запазването му за период до 12 месеца, припомня агенцията.