Руският министър на отбраната Сергей Шойгу в сряда (12 октомври) разкритикува стратегията на поведение на западните партньори, които се опитват да представят плановите мероприятия по бойната подготовка на руската армия като заплаха за съседните страни, съобщава lifenews.ru.

Изявлението бе направено на съвещание, на което бяха обсъдени резултатите от стратегическите командно-щабни учения "Кавказ 2016".

"Напоследък чуваме много упреци от нашите западни партньори, които се опасяват от нарасналото през последните години ниво на бойната готовност и боеспособността на нашите въоръжени сили. Правят се опити плановите мероприятия по нашата оперативна и бойна подготовка да бъдат представени като застрашителни сигнали към съседните страни. Развива се тезата за военна заплаха, за нова студена война, поредна надпревара във въоражаването", отбеляза Шойгу.

Според него тези изявления нямат отношение към действителността, а мащабните мероприятия по оперативната и бойна подготовка на руските въоръжени сили целят да гарантират опазването на сигурността на Русия.