„Жестовият език не е научен експеримент, а е практика, която се използва от хората със затруднен слух. Този език обаче, не е приет официално и по тази причина не се изучава в училище и медиите не го използват активно.
Различни аргументи има срещу въвеждането му като официален, но аз съм убеден, че е въпрос на широка дискусия, за да се достигне до консенсус и да се приеме Закон за жестовия език. Готов съм да инициирам такава дискусия и народните представители на ПП АБВ са на разположение да съдействат за постигане на широка надпартийна дискусия в Народното събрание така, че да се консолидира съгласие за приемането му. Този проблем не бива да се политизира, а трябва да се реши час по-скоро. “ Това обяви кандидатът за президент от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин на среща с председателя на Съюза на глухите в България – Николай Нинов.

В рамките на срещата двамата обсъдиха други две теми, изключително важни за хората с увреден слух в България. Едната тема касае регламент 1407 на ЕК, според който предприятията на хората с увреждания могат да кандидатстват за субсидии по европроекти за максимум 200 000 евро на всеки две години. „Това правило поставя предприятията на хората с увреждания в неконкурентна среда на пазара. Надеждата ни беше държавата да се намеси и Министерството на финансите да вдигне това изискване. Нищо от това не се случва“, коментира ситуацията Нинов. „Предстои ми среща на групата Монти, в която правим преглед на европейския бюджет и се ангажирам да поставя въпроса и да потърсим варианти за решение на този проблем. Не е нормално една мярка да важи за всички предприятия на пазара. Предприятията на хората с увреждания са специфични. Хората с увреждания не бива да се ограничават, а насърчават“, подчерта Ивайло Калфин.

Третата тема, която беше обсъдена на срещата, беше одобреният наскоро от Министерски съвет нов Закон за спорта, в който не са упоменати спортистите с увреден слух. „ От Министерски съвет отговориха, че тази грешка е техническа. Ние ще настояваме тя да се отстрани. Усилията и на глухите, и на всички останали спортисти с увреждания, трябва да бъдат оценявани подобаващо. Същото се отнася и при разпределението на премиите за олимпийци и параолимпийци. Всички тези спортисти постигат световни успехи и не бива да се прави разграничение между усилията им“, каза още Ивайло Калфин.

"Вие сте от малкото хора, които детайлно сте запознат с проблемите на хората с проблемен слух. Съжалявам, че не сте още министър, защото във ваше лице виждахме личност, способна да преодолява проблемите  на хората с увреждания“, подчерта в края на срещата председателят на Съюза на глухите – Николай Нинов.