Великотърновският апелативен съд потвърди присъдата на жена от града, обвинена в убийството на мъжа си. Присъдата е постановена през месец април тази година от Окръжния съд в града, съобщиха от пресцентъра на Съдебната институция.
Според обвинението 45-годишната Десислава И. Д. умишлено е умъртвила съпругът си – 44-годишният Иван Т.Д. от същия град на 19 юли миналата година. Според обвинението нападението е извършено в дома им в апартамент, намиращ се на ул. „Ниш” във Велико Търново.

Жената е нанесла прободни рани с нож в областта на корема и гърба, като според Съда убийството е извършено по особено мъчителен начин. Със своята присъда Окръжният съд е наложил наказание от 19 години лишаване от свобода. Тъй като делото е гледано по съкратена процедура и подсъдимата е признала изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт на Окръжна прокуратура, определеното наказание е намалено с 1/3 или Десислава И. Д. следва да изтърпи наказание от 12 години лишаване от свобода.

Със същата присъда, подсъдимата е осъдена да заплати на сина на пострадалия, който е и частен съдебен обвинител сумата от 100 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди в следствие на престъплението. 

Срещу присъдата на Великотърновския окръжен съд е подадена въззивна жалба от подсъдимата чрез упълномощения и защитник, на основание на която е образувано въззивно наказателно от общ характер дело 203/2016 г. в Апелативен съд Велико Търново. В жалбата се прави оплакване, че присъдата на първоинстанционния съд е неправилна, тъй като наложеното на подсъдимата наказание е явно несправедливо. 

Състав на Апелативен съд Велико Търново е разгледал делото в открито заседание и е постановил решение, с което, след извършената въззивна проверка е определил жалбата на защитника като изцяло неоснователна. 

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред ВКС в 15 дневен срок от съобщаването му на страните.