Оказва се, че уволнената съдийка Румяна Ченалова, на която френският посланик дьо Кабан звучно залепи етикета „гнила ябълка“, продължава добре да заработва и извън съдебната система.
 Ченалова е бивша адвокатка от Стара Загора, спечелила през 2008 г. конкурс за съдийско място в Софийски градски съд. Работата й в най-големия съд в страната и особено в търговското му отделение, е белязана от куп скандали, а през 2015 г. е дисциплинарно уволнена от Висшия съдебен съвет.   
След позорното й изгонване от съда Ченалова се приюти в офиса на кумеца на избягалия фараон Цветан Василев – ловешкият бизнесмен Георги Георгиев и е на хранилка при двамата. Самият Георгиев е един от основните длъжници на КТБ с близо 60 млн. лева дългове на свързаните с него фирми. Запознати споделят, че „работата“ на Ченалова за последната година се е състояла основно в това да подпомага юридически и със съвети Георгиев, в опитите му да осуети изпълнение от страна на банката върху имуществото му. Една от хватките, усвоена до съвършенство от „гнилата ябълка“, са производствата по несъстоятелност, които за отрицателно време са образувани за повечето от фирмите на Георгиев. Именно по такова производство, образувано през Окръжен съд - Пловдив - на фирмата „Джи Еър“, собственост на сестрата на Георгиев – Дора, лъсва името на синдичката Царина Дикова (на снимката отдолу).
 

 Схемата всъщност е съвсем проста – по молба на друга свързана с бизнесмена фирма – „Фърст Априлци“ и въз основа на нарочно създаден „дълг“ от близо 2 млн. лева, „Джи Еър“ е обявено в несъстоятелност, а за синдик е назначена именно Дикова, която е и адвокат, вписана в Адвокатска колегия – Стара Загора. „Джи еър“, вместо да се защитава в това производство, услужливо признава, че е неплатежоспособно.
Малката подробност, която обаче „Фърст Априлци“ спестява на съда, пробутвайки му името на Царина Дикова, е фактът, че адвокат Дикова, е представител на почти всички фирми на Георгиев, като името й фигурира в подаваните заявления по партидите на дружествата в Търговския регистър. След като далаверата е разкрита, по молба на КТБ съдът в Пловдив веднага освобождава Дикова от длъжност и за синдик е назначено друго лице.

Връзката между Дикова и Ченалова обаче съвсем не е от вчера. Известно е, че двете са работили в обща адвокатска кантора в Стара Загора, а след като Ченалова се премества да живее и работи в София, Дикова започва да участва в многобройни конкурси, в опит също да си намери топла и влиятелна държавна служба – кандидатства за място в инспектората към Висшия съдебен съвет, за съдия, съдебен помощник във Върховния касационен съд и др., но навсякъде удря на камък. С изключение на това, че през 2014г. най-после успява да се впише като синдик в списъка към Министерство на правосъдието. По това време Ченалова вече отдавна е съдия в търговското отделение на СГС и съвсем естествено бившата й съдружничка и добра приятелка, веднага намира място по делата за несъстоятелност, водени от скандалната съдийка.

 Очевидният конфликт на интереси изобщо не притеснява дуото, защото БЛИЦ разполага със списък с повече от 10 дела, по които двете отново „работят“ заедно – едната като съдия, а другата като синдик. Важна подробност е, че извън тези дела, Дикова почти не е назначавана по други несъстоятелности, а тъй като производствата при Ченалова са образувани през 2012 и 2013г. и по тях вече отдавна са назначени синдици, съдийката просто ги заменя с Дикова. Хонорарите пък, които получава старозагорската адвокатка, се определят еднолично и по преценка на съдия Ченалова. Обикновената сметка показва, че при средно месечно възнаграждение от около 1000 лева на дело, а в някои случаи и много повече, Дикова заработва прилична сума. Че това е така, става ясно и от справка в имотния регистър, според която през 2014г., само три месеца след като е вписана като синдик,  адвокатката придобива на свое име апартамент от 80 кв. метра в луксозния комплекс „Витоша Парк“ в гр. София. Заплатената цена, макар да няма връзка с възнагражденията по делата, е над 92 000 лева, а злите езици говорят, че всъщност апартаментът се ползва от самата Ченалова, а Дикова е само параван.

 Така и досега, въпреки че ролите им вече са разменени – едната е вън, а другата вътре в съдебната система, двете близки приятелки продължават да осребряват  познанството си. И ще продължават да го правят, поне докато хора като Василев и Георгиев им плащат.

 А парите не миришат – дори да са от източените депозити на изгорелите вложители в КТБ. 

Румен ИВАНОВ