Държавата се отказа от идеята да задължава наследниците да подават данъчни декларации от името на покойните си близки. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от "Дарик". Първоначалното предложение на финансовото министерство гласеше, че при смърт на самоосигуряващи се лица или едноличните търговци, техните наследници трябваше да подават данъчна декларация вместо починалите.
Горанов обясни обаче, че предложението е отпаднало. "В окончателния вариант, който правителството предложи на Народното събрание, няма задължение, а има възможност - т.е. при тяхно желание може да извършат деклариране. Ако не го направят, данъчната администрация има инициативата по чл. 106 от ДОПК да определи задължението, ако такова съществува за лицата.

Основният упрек - че ще бъдат задължени лицата и ще бъдат глобени ако не го направят, вече не е актуален, защото законодателят - или това, което поне правителството е предложило, не предвижда задължение за наследниците да са активни в тази посока и санкции за тях, ако не го реализират", обясни Горанов.