Руски вертолет Ми-8, превозващ хуманитарна помощ в сирийската провинция Хама, на 8 октомври беше обстрелян от преносим зенитноракетен комплекс (ПЗРК), но ракетата мина покрай него, без да го засегне.
Тогава беше оповестено, че това станало благодарение на изпълнения от екипажа противозенитен маньовър. И на 1 август един Ми-8 изпълни в Идлиб същия маньовър, но беше свален. Преди това имаше два инцидента през юли. А на 12 април беше свален руски хеликоптер Ми-24Н.

Дори за изтребител е изключително трудно да се спаси от ПЗРК. Например във войната във Виетнам със съветски преносими ракети „Стрела” са свалени над 200американски самолета и вертолета, дори „топлинните капани” не помагали. А след половин век съвременните ракети вече са с обновено програмно осигуряване, отсейващо лъжливите цели.

Според „Российская газета” истината е друга: От 2010 г. на руските вертолети, работещи в „горещи точки”, започнаха да им инсталират защитни комплекси „Президент-С”. По долната външна повърхност на тялото на вертолета има сензори, които сканират въздушното пространство и след като засекат приближаваща ракета включват защитната система.

Според специалисти, работата на комплекса е основана на тяснонасочен лъч и по особен начин модулирано излъчване на специално разработена „сапфирена лампа”. В системата за управление на ракетата възниква фантомен образ, който нейният електронен „мозък” възприема като основна цел. Появява се някаква несъществуваща реалност, която настойчиво привлича ракетата и тя се устремява в празното пространство, където в разчетното време се самоликвидира.

Сега „Президент-С” се инсталира на разузнавателно-ударните вертолети Ка-52 „Алигатор” още при сглобяването в завода. Последваха ги Ми-8, които изпълняват бойни задачи.

Системата за оптико-електронна защита активно се усъвършенства, с нея се планира да бъдат снабдени щурмовиците Су-25. За по-тежките самолети, включително бомбардировачи, се създават системи за защита от ракети с инфрачервени глави за самонасочване на основата на лазерни технологии.

Превод и редакция: БЛИЦ