През четвъртото тримесечие на тази година нарастват рисковете от военно стълкновение на Москва и Вашингтон в Сирия, считат анализаторите от американската частна разузнавателно-аналитична компания Stratfor.
Според експертите, до края на годината САЩ ще се съсредоточат срещу позициите на ИД в Мосул (северен Ирак) и Рака (Северна Сирия). Според прогнозата, сътрудничеството между Москва и Вашингтон непосредствено на бойното поле ще бъде минимално, тъй като двете страни сега в най-малка степен са заинтересовани от деескалация на сирийската криза по дипломатически път.

Русия ще се придържа към военна тактика, отказвайки се от „дипломатическите спорове”, докато американската страна не е готова за „конструктивен търг” поради предстоящото изтичане на пълномощията на президента Барак Обама, твърдят анализаторите.

„През четвъртото тримесечие потенциалът за сблъскване на Русия и САЩ нараства, отчитайки, че Вашингтон ще усилва сунитските въстаници в Сирия и ще лиши от приоритет политиката на диалог с Москва” – се отбелязва в прогнозата на компанията.

Същевременно върху ситуацията влияят и други регионални играчи, добавят анализаторите. Ситуацията се усложнява от присъствието на бойното поле на турски войски, които ще се придвижат на юг в Сирия под американско прикритие, за да намалят риска от сблъскване с Русия.

В това време съюзниците на Вашингтон от страните на Персийския залив ще водят своя игра против шиитски Иран: те ще се опитат да спечелят от противоречията на Русия и САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ