Българският хелзинкски комитет пусна писмо до омбудсамана Мая Манолова, с което иска тя да сезира Конституционния съд за забраната на бурките, която парламентът гласува преди 10-ина дни.
Днес адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК), поиска с отворено писмо от омбудсмана да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето - по-известен като Закон за бурките, съобщават в официално съобщение на Хелзинския комитет.
 
БХК счита, че приетата забрана е дискриминационна, защото засяга несъразмерно мюсюлманските жени, както и че противоречи на Конституцията и международното право по правата на човека, както и на препоръчителни стандарти на наднационални институции и международни неправителствени организации. Хелзинският комитет смята също, че съгласно научното знание от областта на обществените науки тази забрана е предпоставка за радикализация на мюсюлмански общности.
 
„Вместо да ги откаже от носенето на религиозно облекло, забраната ще принуди жените, практикуващи пълно забулване, да не излизат от дома си, което ще ги обрече на изолация от обществения живот.
 
Това, че пълното забулване на лицето не е традиционно в България, не е законно основание за ограничаването на свободното вероизповедание на онези, които носят такова облекло по верски причини. Законните основания за ограничаване са изчерпателно изброени в Конституцията и международното право и не включват „нетрадиционност“.
 
Недопустимо е безогледното ограничаване на основни права поради голословни предположения за евентуална заплаха – неясно как свързана със засегнатите жени – за националната сигурност или обществения ред. Не е ясно как мюсюлманките ще застрашат националната сигурност със своите забрадки и воали. Колективното наказване чрез ограничаване на основни свободи на гражданите на базата на ирационални страхове не е съвместимо с принципите на демократичното общество, основано на върховенството на правото.
 
Приетият закон е в разрез с основните права на свободно вероизповедание и на неприкосновеност на личния живот на гражданите. Поради това законът е в противоречие с Конституцията и Международния пакт за граждански и политически права”, смятат от комитета.