Не се отнемат почивни дни, даже се дават. С тези думи икономистът Лъчезар Богданов коментира промените, които готви социалното министерство в Кодекса на труда и по-специално идеята за „почивен понеделник”.
Той посочи, че по данни на „Индъстри уоч” България е една от най-отворените икономики в Европа.

„Това означава, че относително голяма част от икономиката е свързана с външния свят, както индустрията и това се вижда от данните за износа и вноса, така и услугите”, поясни Богданов пред Нова телевизия. „Тези хора са свързани със света. Светът не го интересува, че ние искаме да си правим четиридневки и петдневки, да си правим дълги уикенди”.

„Ти отиваш на работа в събота, обаче останалият свят не работи”, допълни Богданов, като според него това „създава огромен стрес” за бизнеса.

„В XXI век е абсурдно държавата да ти прави планирането на дългите уикенди”, подчерта той.

Финансистът Мика Зайкова обаче не е съгласна. Според нея това е още един опит за ограничаване на правата на работещите.
„През август работодателите отказаха преговори, след това не искат минимална работна заплата, сега не искат почивки, т.е. стъпка по стъпка се отнемат парченца от социалните права на хората”, заяви Зайкова.

„България не е изолиран остров”, отвърна Богданов. „Ние трябва да сме гъвкави. Нашият бизнес трябва да е гъвкав, защото се конкурира с бизнеса по целия свят и особено със съседните страни. Трябва да имаме трудово законодателство и уредба на трудовите взаимоотношения, която позволява тази гъвкавост”.

Зайкова обаче посочи, че празниците в Западна Европа наистина са почивни дни за всички.

„В Париж на 14 юли не работи нищо. Хората празнуват. Национален празник в България, 3 март, всичко работи – молове, магазини, хотели”, заяви Зайкова.