Таксиметровият шофьор Николай Котрулев-Луцифер, който изхвърли куфар на клиентка с викове, че в него има бомба, е обвинен за 3 престъпления - кражба на чужди вещи, едро хулиганство и подаване на невярно съобщение по телефона. Това стана ясно вчера на делото за определяне на мярката на 37-годишния санданчанин, който на 30-и септември вдигна благоевградската полиция на крак със сигнала за взривно устройство в багажа на Алина Тюмбелекчиева. Бомба не бе открита, но районът около магазин „Била“ в Благоевград остана отцепен 5 часа до идването на софийския екип на ДОТИ.
Обвиняемият, който е с богато криминално минало, вчера беше без връзки на маратонките и стискаше тетрадка в ръцете си, които разтвори на съдебната банка при снемане на самоличността му. Той каза трите си имена и прякора си Луцифер.

Служебният адвокат  изтъкна, че става въпрос за човек, който е изпълнил гражданския си дълг, като е уведомил властите за изоставен куфар и оставил таксито на безопасно място. Защитата добави, че в жалбата си в І РУП - Благоевград младата жена е посочила, че е забравила куфара си в багажника, което противоречи на версията за кражба. Не можел да бъде обвинен и за хулиганска проява, отличаваща се с особена дързост и цинизизъм, и подаване на неверни данни на полицаите, тъй като неговата асоциация за бомбена заплаха била такава.

Прокурор Николина Сачкова поиска да му бъде наложена най-тежката мярка, тъй като става въпрос за човек с утвърдени престъпни навици, който не е трудово ангажиран и обвинен за тежки престъпления при опасен рецидив.

В правото си на последна дума Николай Котрулев заяви следното: „Г-жа Алина казва, че си е забравила куфара, следователно кражба няма“. Той  помоли да бъде пуснат на свобода с „подписка”, която да изпълнява веднъж на 24 часа в което и да е полицейско управление в страната, съобразно това къде се намира.

Както писахме, собственичката на куфара е млада жена от известна гоцеделчевска фамилия зъболекари, която е студентка. В хода на разследването са разпитани множество свидетели, обяснения са снети и от обвиняемия, но процесуално-следствените действия не са приключили.

Тепърва предстои да бъде направена съдебномедицинска експертиза на Николай Котрулев, който има няколко диагнози за психично заболяване и в миналото е постъпвал на лечение в специализирани заведения. На този етап той остава зад решетките, определи съдебният състав, председателстван от Петър Пандев.