Водата ще поскъпва, но това ще става плавно и ще бъде съобразено с възможностите на потребителите да плащат за ВиК услугите. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред БНР по повод искането на водните дружества за скок на цените.
По думите му решенията на КЕВР нямало да допуснат скокообразно повишаване цената на ВиК услугите. "Ние отчитаме, че има необходимост от инвестиции във ВиК сектора за подобряване на качеството на питейната вода, за намаляване на загубите, дейности, свързани с пречистването на водата. При всички положения ще се съобразяваме с възможностите на българските граждани да ползват и заплащат тези услуги", заяви Иванов.

От "Софийска вода" поискаха поскъпване на цената на кубик вода с 32% през 2017 година. Според разчетите на компанията в следващия петгодишен период трябва да има 73% скок на цената водата.

Почти всички оператори на водопреносната услуга искат увеличение на цената. Претенциите им са за средно около 50% до към 2021 година. Общият мотив за желаното поскъпване е, че досега не е инвестирано достатъчно във ВиК структурата, тръбите са в много лошо състояние.