БСП и ДПС събраха 51 подписа за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в петък. 51 подписа събрахме от БСП и ДПС. Може би можехме от други групи да вземем, но след разпускането на заседанието побързаха да тръгнат. Искаме свикване на НС в петък с три точки, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. 
Първата точка е отмяна на днешното решение за прекратяване на работата на парламента. „Втората е разглеждане на проекта ни за решение за изграждане на позиция по споразумението с Канада, което е изключително опасно за българската икономика и земеделие. Третата точка е за парламентарен контрол”, добави тя. 
 
Нинова обясни, че по правилник председателстващият парламент Димитър Главчев е длъжен да свика Народното събрание, съобщават от пресцентъра на БСП. Ще използваме всички възможности да не им позволим да разпускат НС преди избори. ДПС са дали подписите си за дневния ред, предложен от БСП. „Този парламент е изчерпал вече доверието и възможността за работа. Отдавна сме казали, че искаме оставката на това правителство и предсрочни избори”, заяви Корнелия Нинова.
 
Според нея по този начин вече не може да се работи. „Днес беше последната капка, да разпуснеш парламента толкова време преди изборите е прецедент в парламентарната ни история. Това показва, че има страх от опозицията и това, което ще кажем и ще се чуе от залата. Това е абсолютно посегателство върху парламентарната република”, убедена е Корнелия Нинова. Тя допълни, че това е окончателно въвеждане на едноличната власт, след като „си позволяваш и парламент да разпуснеш”.
 
„Парламентът е място за правене на политика и закони. Всичко, което предлагаме са политики и закони и искаме те да бъдат обсъждани. В Конституцията пише, че сме изпратени тук, за да правим закони, а не предизборна кампания за президент. Това не е задължение на народния представител, нашето задължение е да седим тук и да решаваме въпроси”, заяви още Корнелия Нинова.

В началото на днешното заседание на депутатите, избраникът от Атака Николай Александров неочаквано предложи работата да бъде преустановена още днес. От 134 присъстващи в залата народни представители 93-ма гласуваха „За“, „против“ се обявиха 29 депутати, а 12 се въздържаха от гласуване.
 
Решението на управляващото мнозинство, което очевидно е било предварително договорено, предизвика гневната реакция на опозицията. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска свикване на извънредно заседание на Народното събрание с точка за неговото саморазпускане и определяне на дата на предсрочни парламентарни избори. Според него това е поредният гаф на ГЕРБ, които се крият от политически дебати. По неговите думи това е подмяна на конституционния ред и държавното устройство в страната.
 
„Има актове, които са взети зад гърба на Народното събрание и с днешното решение се лишава то да осъществи контрол над тези взети решения“, коментира Карадайъ. Той определи поведението на управляващите като национално безотговорно и истерично.
 
От БСП заявиха след разпускането на парламента, че ще започнат да събират подписи за възобновяване на работния процес. От АБВ също са против дългата почивка на народните представители.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ