„Отношенията между България и Русия са много важни. Русофилството е дълбоко вкоренено в нашата история и култура и то е една стабилна основа за изграждане на активни и ефективни отношения между двете държави, без това да значи, че трябва да забравим за националния си интерес“. Това подчерта кандидатът за президент, издигнат от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин на среща с Национално движение „Русофили“ у нас.
Той изрази позицията, че добрите отношения между България и Русия не трябва да бъдат противопоставяни на членството ни в НАТО.

„Убеден съм, че отношенията между двете държави днес трябва да бъдат изградени върху един добре осъзнат национален интерес. Трябва да ни е ясно и че отношенията между България и Русия не пречат на пълноправното ни партньорство в НАТО. Напротив. Добрите ни контакти със стратегически важни държави биха били предимство за България като член на НАТО. Виждаме, че всички влиятелни държави се стремят да имат добри отношения с Русия, а ние правим всичко възможно да занемарим традиционно добрите си отношения с тази държава. Резултатът е, че ние само губим от това. Потвърждение е и последната среща между президентите на Русия и Турция и споразуменията между тях“, категоричен беше още Ивайло Калфин.

Той припомни за визитата си в Русия в качеството си на министър на труда и социалната политика през 2015 г. „Преди мен 4 години български министър не беше правил работно посещение в Русия. Това не е нормално. Двустранните отношения не се поддържат само от външните министри, а се основават на контакт на много нива и в много сфери. С Русия трябва да имаме пълноценни отношения, в които да можем да поставяме и по-сложни теми и да защитаваме своя интерес“, обясни кандидатът за президент.
 

В разговора между Калфин и членовете на Движение „Русофили“, бяха обсъдени въпроси, свързани със сигурността в Черно море и отношенията на България с държавите от Балканския регион. „Това, което ме притеснява, е, че ние вървим към изостряне на конфронтацията в Черно море. Всички действия в момента са насочени към това да се разпалват конфликти. Напрежението, което се трупа в региона, никак не е добро и то трябва да ни дава знак, че ние трябва да имаме точно обратната външна политика. Трябва да сме в активни отношения с всички съседни държави и държавите от региона, да търсим сътрудничество и диалог, а не конфронтация. Силата на отношенията е във връзките, културата, историята, туризма. А силните отношения много по-трудно се развалят при възникване на искри. Ние нямаме никаква полза от натрупване на напрежението. Никой няма полза от него и ние трябва активно да говорим за това. На фона на него малки инциденти биха имали сериозни последствия. Затова съм сериозно притеснен и от съвместната охрана на българското небе. Българските военни са тези, които трябва да си охраняват българското небе, за да не стават инциденти, които биха ни въвлекли в опасни ситуации“, каза още Калфин.

На въпрос, свързан с президентската визия на Ивайло Калфин, насочена към приобщаване на българите от Украйна и Молдова, той подчерта, че именно бесарабските българи са онзи интелектуален запас, от чието приобщаване държавата ни има нужда. „Ние имаме нужда от квалифицирани специалисти и „резервоарът“ за това не са бежанците – афганистанци и сирийци, а са българите от Украйна и Молдова. Към тях трябва да се предприемат насочени политики, чрез които да привлечем на-вече младежите – чрез стипендии трябва да дадем възможност на младите бесарабски българи да дойдат да учат у нас и после да им предоставим възможности да си намерят работа тук“, категоричен беше още той.