Развети черни съдийски и червени прокурорски тоги на паркинга над реката срещу сградата на Темида втрещиха минувачи по булевард “България”. Магистратите разлиствали на крак папките по съдебно дело, а в заседанието под открито небе участвал и мъж в инвалидна количка, съобщава haskovo.net.
От съда в Хасково потвърдиха за изнесения на паркинга съдебен процес, като уточниха, че става дума за дело за поставяне под запрещение. Мъжът обаче бил в инвалидна количка, освен това тежал доста над стоте и внасянето му в съдебната палата се оказало невъзможно. Затова магистратите излезли да проведат заседанието на паркинга.

Потърсена за коментар, шефката на Окръжния съд Миглена Тянкова призна, че това наистина е проблем за Темида в Хасково. Тя обясни, че отдавна се опитва да получи финансиране на проект за осигуряване на достъпност на сградата за хора с увреждания. “До месец август тази година съдебните сгради бяха към министерството на правосъдието. Изпращала съм там проекта, но не се получи. След преминаването им към Висшия съдебен съвет бе сформирана комисия за управление на имуществото. През септември съм им пратила проекта и все още чакам отговор”, допълни Тянкова.

Шефката на Окръжния съд обясни, че планът предвижда изграждане на подстъп от лявата страна на парадното стълбище, ако се застане с лице към него. След влизане в сградата има още пет стъпала, а за преодоляването им с инвалидна количка се предвижда монтиране на повдигащ механизъм.

“Всички процедури са проведени. Общата сума за това е 32 000 лв. Проектът е съгласуван и одобрен и от главния архитект. Чака се само одобрение на ВСС и отпускане на сумата, за да се направи сградата достъпна за хора с увреждания”, каза Тянкова и допълни, че това е част от нейната концепция, с която преди 4 години спечели конкурс за поста.

Ако проектът се осъществи, хората с увреждания обаче ще имат достъп само до първия етаж на Темида. “На първо време това е достатъчно, защото на първия етаж има зали и на Окръжен, и на Районен съд. Чрез информационното гише пък може да се осъществи контакт с прокуратурата, с деловодството, с други съдебни служители”, обясни Тянкова.

Според нея, изграждането на асансьор за горните етажи ще е дълъг и скъп процес, който ще трябва да премине през процедура за обществена поръчка. Шефката на съда е на мнение, че финансирането на сегашния проект най-бързо и ефективно ще реши проблема с достъпа на хора с увреждания до правосъдието.