Скандалният президент на Филипините Родриго Дутерте, който само за 100 дни управление поведе брутална война с наркоразпространението в страната, вече планира нови мерки, с които да подобри здравето на нацията. Правителството му възнамерява да наложи пълна забрана на пушенето на открито още до края на този месеца, съобщава „Ал Джазира”.
Здравният министър Паулин Убиал заяви, че ведомството й ще се постарае да наложи забраната преди законът да наложи върху кутиите с цигари да бъдат поставяни стряскащи за пушачите картинки. Тази разпоредба трябва да започне да се изпълнява от 4 ноември.
 
По думите на Убиал, Дутерте иска обществената среда да е на 100% свободна от тютюнев дим, по подобие на Давао, където той е бил кмет преди да стане президент.
 
Зоните, на които ще бъде разрешено да се пуши, ще са на открито, далеч от публични места. Местните власти ще упражняват контрол по спазването на забраната, а също така ще се грижат и за налагането на санкции.
 
В забраната ще бъдат включени и електронните цигари, защото те също произвеждат дим.
 
Относно опасенията, че тютюневите компании ще се възпротивят на забраната, Убиал заяви: „Не виждам причина да са против това. Ние не ги спираме да пушат, просто им казваме да не пушат около непушачите”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ