Високият холестерол е опасен бич, който ако излезе извън контрол, може да застраши дори живота на страдащия. Плаките по съдовете, причинени от висок холестерол, могат да влошат здравето на сърдечносъдовата система и да предизвикат сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане и повишаване на риска от инфаркт и инсулт, пише az-jenata.bg.
Само лошият холестерол има подобно вредно действие за организма и здравето. Добрият холестерол е необходим на черния дроб, защото той транспортира определени вещества в него, където те биват обработени и отстранени от тялото.

Генетичната предразположеност, хормоналният статус, някои заболявания и начинът на живот определят това дали ще имате по-голяма склонност към висок холестерол или не.

Кои са четирите най-сериозни фактора за повишаването на холестерола?

Наднорменото тегло
Натрупването на излишна мастна тъкан само по себе си е предпоставка за изменение на метаболизма в негативен план. Ето защо може да се повишат нивата на лошия холестерол. Хората с по-висок индекс на телесната маса обикновено имат по-високи нива на лош холестерол.

Обиколката на талията също подсказва за наличие на подобен проблем. Коремните мазнини създават множество проблеми, в това число и повишен холестерол.

Неправилно хранене
Честият прием на наситени мазнини, трансмазнини, тестени изделия и прекалената консумация на месни продукти могат сериозно да повишат холестерола. Преработените храни и бързите закуски допълват лошата картина.

Ако искате да намалите холестерола, забравете за ежедневното ядене на тлъсти меса, яйца, млечни продукти, особено с добавени мазнини, хидрогенираните мазнини и трансмазнините, каквито се намират в маслото и маргарина.

Не тренирате
Ако правите упражнения и се движите редовно, вероятността да страдате от висок холестерол е по-малка.
Не е нужно да се преуморявате от упражнения. Важното е да се движите редовно и да изразходвате енергия. Само така тялото ви ще смогне да преработи и изхвърли излишния образуван холестерол.

Пушите
Тютюнопушенето намалява нивата на добрия холестерол и уврежда стените на кръвоносните съдове. Освен това никотинът предизвиква спазъм на съдовете, което води до тяхното допълнително стесняване. В комбинация с натрупания холестерол положението става наистина застрашително.