Корейската традиция за гмуркане дълбоко в морето в търсене на стриди, морски краставици, морски охлюви, морски таралежи и сепии датира от пети век. Първоначално това е професия, доминирана от мъжете, което не е изненадващо. Но до 18-и век жените водолази, известни още като „хеньо“, или „морски жени“, далеч надвишават по брой мъжете.
Гмуркането не е лесна работа. Жените „хеньо“ трябва да слизат до 20 метра в леденостудените води без никаква екипировка и понякога да задържат дъха си повече от две минути. След като овладяват занаята, много жени заменят съпруга си като глава на семейството. През 2016 г. традицията на жените „хеньо“ все още съществува, макар че може би не за дълго. Нюйоркската фотографка Миджо Ким е документирала тези силни жени, които са посветили живота си на изкуството на гмуркането.
 

„Тези жени водолази носят корейското наследство и ще бъдат последните по рода си. Те са последното поколение „хеньо“, разказва Ким пред Huffington Post. Младото поколение корейски жени, израснали на островите, в които някога са живели жените „хеньо“, сега заминават за континенталната част на страната в преследване на образование и по-модерна кариера. Към 2010 г. по-голямата част от вече намаляващия брой жени „хеньо“ са над 70-годишни, а сред младото поколение корейки няма обучени техни наследнички. Ким, която също е корейка, отдавна смята фотографията за средство, чрез което да разказва истории за своето културно наследство.

Тя била особено привлечена от жените „хеньо“, които, въпреки дългата си история и изключителна работна етика, остават сравнително неизвестни извън Корея. Процесът на снимане не бил лесен. Ким ставала към 4 ч. сутринта, за да придружава жените „хеньо“ в пътуванията им към дълбокото море. Тя пътувала два часа с кола до област Гидзян в мразовитата зима, когато средните температури били около минус 1 градус по Целзий. Но зимата е сезонът на морските таралежи, така че жените „хеньо“ имат много работа.
 

„Първия ден опитах да направя снимки под водата, това беше най-трудният снимачен ден. Мислех си, че плувам добре, освен това бях толкова уверена и развълнувана, че мога да снимам под водата, но това никак не е лесно. Дори не можех да ги следвам. Те изглеждаха като млади русалки, толкова бързи и гъвкави. Дори не видях морски таралежи, защото те просто изглеждат като скали във водата“, разказва Ким.
 

На снимките й жените „хеньо“ или са в действие, или си почиват, показвайки интензивността на ежедневния им режим и израза на лицето им. Най-силните снимки разкриват лицата на жените в близък план, те са смачкани от водолазния костюм, който обгръща главата им. Изтощението е изписано на лицето им, сълзите напират в очите им. Ким се надява чрез снимките си да обезсмърти ръководената от жените традиция, която може да не се запази още дълго. „Надявам се да покажа не само красотата им като жени, но и тяхната смелост да се изправят пред такива трудности в живота си“, казва тя. Ким се надява да про

Източник: Profit.bg.