БСП започва от днес консултации с останалите парламентарни групи и събиране на подписи по процедурата "свикване на работа на парламента с подписка на народни представители". Това обяви в кулоарите на Народното събрание председателят на ПГ на "БСП лява България" Корнелия Нинова, след като мнозинството гласува предложението на "Атака" пленарните заседания временно да бъдат прекратени от 12 октомври до 4 ноември, предаде dariknews.bg.
За да бъде задействана процедурата са необходими 48 подписа, уточни тя. Няма друг такъв случай в историята на парламента, като това решение, което днес се взе, коментира соцлидерът.

Причината, според левицата, е страх на мнозинството от неудобните теми, които иска да постави опозицията.

Зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев обаче увери, че забавяне в работата на парламента няма да има. Той обясни, че за периода от днес до 4 ноември няма да има законодателната дейност в пленарната зала и парламентарен контрол, но комисиите ще работят. 

Главчев призна, че сам бил изненадан от предложението на "Атака". По думите му, ако се наложи, след президентските избори ще има извънредни заседания.

Подкрепа за дългата ваканция деклрариа председателят на ПГ на Патриотичния фронтВалери Симеонов. "Непочтено е да продължава да се имитира работа на Народното събрание. По-добре така, не да се имитира дейност, а всъщност да се прави кампания", заяви той.

Според него законодателната дейност на парламента няма да се блокира, защото умишлено се избягват всички остри и конфликтни въпроси и законопроекти. По думите на Симеонов днес и миналата седмица са се говорили само общи приказки и са се вдигали предизборни лозунги.