„Ивайло Калфин, без съмнение, е най-подготвен сред кандидатите за президент за този висок държавен пост. Ето защо няма как, през призмата на кампании за кебапчета и попфолк, да разказваме за неговите идеи и платформи. И няма как да се срещаме с нашите избиратели по такива места. Не, че по принцип има нещо лошо в кебапчетата и попфолка“. Това заяви почетният председател на ПП „Движение Гергьовден“ Любен Дилов син в предаването „Референдум“ по БНТ в отговор на въпрос към участниците дали и тази кампания ще мине под знака на подкупите и чалгата. Той участва в политическа дискусия за президентските избори като член на предизборния щаб на коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“, в която членуват 7 партии.
„Страшно е омерзението сред хората и то е огромен враг на нашия кандидат Ивайло Калфин. Аз не мога да си представя, че може да съществува по-голям компромат от живота, който живеем. От 5 години съществуваме в условията на авторитарен режим, начело с послушен държавен глава, който бе назначен. Впрочем, не е ли малко странно, че досега няма сериозна оценка на дейността на президентската институция през последната петилетка“, попита риторично Дилов.

Той акцентира, че основният опонент на коалицията в тези избори, безспорно е начинът на управление през последните 10 години, който не доведе до нищо добро държавата и хората.

„Г-н Калфин напусна правителството за един ден, както и групата на АБВ, която се оттегли от властовите позиции, което не се е случвало в последните двайсетина години в най-новата ни история. Справка: вижте Реформаторския блок, който прилича на морско свинче – нито е морско, нито е свинче. Някой наясно ли е в крайна сметка РБ във властта ли е или в опозиция?! Дано обяснят поне на своите избиратели“, заяви Дилов.
„Ивайло Калфин е готов да е много добър президент. Работил е дълго време в президентската администрация и познава работата там. Важно е избирателите да проумеят, че на този вот те трябва да дадат гласа си за личност, за човек с характер, защото видяхме какво означава да имаме президент с този дефицит“, припомни той.

„Кампанията на нашите двама кандидати – Ивайло Калфин и проф. Любомир Халачев, ще е съсредоточена предимно в социалните медии, плакати ще има в малко от населените места, говоря номинално, разбира се. Но, за нас най-важно е да говорим за качествата на кандидатите, а не за партийните вендети, които си съществуват от години. По-добре е хората да се престрелват с думи в парламента, отколкото да се бият по улиците, както се казва - затова са измислени парламентите.

По целия свят съществува порочният начин на финансиране на медиите – данъкоплатците плащат за партиите, те пък на медиите. Най-силното средство за информиране и манипулиране са електронните медии, затова паричните потоци дори в САЩ са насочени към тях. Ако такова средство за влияние можеше да е операта например, сигурно парите щяха да се насочват натам“, разясни популярният сценарист и писател.
„Ние, в коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“, нямаме такова голямо перо, затова ще разчитаме на личните срещи на г-н Калфин с гражданите. Вярно, той не е толкова шармантен, че да минава Дунава с една овца като във версия „Баба Илийца минава Дунава“ /б.р.визира клип на коалицията „Движение 21“ – НДСВ/, но пък е доста симпатичен човек. И, не забравяйте, президентът е:
а/професия, б/ характер.

Крайно време е българите да гласуват за прекратяване на този порочен модел на управление. И не казвам, че премиерът е човек с лоши намерения. Вече изстрадахме управлението на ГЕРБ. Скандалът между ГЕРБ и БСП е доста привиден, предназначен да помпа ентусиазъм преди изборите. БСП направиха възможно най-големия подарък, който можеха да направят на ГЕРБ, предпоставяйки кандидатурата на ген. Радев да е само тяхна. Хората трябва да са наясно, че няма никакъв конфликт между ГЕРБ и БСП. Няма да влизам в детайли, но проверете какъв подарък тези дни е направило правителството на г-н Георги Гергов. За нас е много важно да се прекрати моделът на управление, който наложи ГЕРБ, от който пострада и президентската институция. Авторитетът й може да възстанови нашият кандидат Ивайло Калфин“, бе категоричен Любен Дилов - син.

Той подчерта още, че по темата за бежанците ще продължи да се говори с лекота. „Но основният проблем в държавата ни е бедността и нашият кандидат Калфин вече излезе с 4 стъпки – конкретни и в правомощията на президентството, за преодоляването на този бич за хората. От бедността следва пък и лошото образование, което не позволява на мнозина да решават адекватно своите проблеми. Важен е и дефицитът на международен авторитет, който има България. Скандалът в ООН много допринесе за това. Затова е една щастлива случайност, че на този вот с номер 15 се явява Ивайло Калфин, който бе успешен външен министър, член е на комисията „Монти“ и е човек с изключително много международни контакти, който може да помогне на държавата ни“, коментира още Любен Дилов - син. Той завърши своето обръщение към гражданите с думите:

„Милионите избори, които правим, оформят нашата физиономия и ни отличават от лицето на този, който е до нас. Затова нека хората не слушат толкова партиите, а да си зададат въпроса: „С кого стоя най-добре на една снимка? Как бих се разказал най-добре на наш сънародник, който живее в чужбина?“. Това е емоционалният въпрос. Рационалният има отговор в бюлетина №15. Той е: Кой е най-подготвен за този пост? Това е пост, който изисква кураж, социална чувствителност, много международни познанства и връзки. Никой от претендентите няма капацитет като този на Ивайло Калфин. Разбира се, съзнаваме, че е трудно да се спечели с интелигентен избор, иначе България досега щеше да е най-щастливото място на света. Но няма да се откажем“.