През лятото на трапезата присъстват повече зеленчуци и плодове, а ако все пак почувстваме нужда да хапнем нещо месно, обикновено се насочваме към крехките и леки меса. Всъщност каквото и месо да си подберем за приготвяне, можем да го направим крехко – всичко зависи от маринатата, която използваме, пише gotvach.bg.
Летният сезон предразполага към повече занимания навън сред природата – на вилата или пък на хижа. При всички случай барбекюто е чудесна идея за топлия сезон, а истински неустоими шишчета можем да приготвим, като добавим към маринатата им малко ракия.

Алкохолът ще направи месото изключително крехко и вкусно. Към маринатата можете да сложите малко мед, няколко лъжички смлян черен пипер и зелени подправки на вкус.

Ако предпочитате да заложите на повече вкусове от подправките, сложете освен ракията и червен и черен пипер и мащерка. След това накълцайте месото (препоръчително е да бъдесвинско) на едри парчета и го оставете за една нощ в маринатата, за да може хубаво да поеме миризмите.

За шишчета от пилешко месо можете да приготвите ароматна цитрусова марината – за около килограм пилешко филе ще ви трябват следните продукти:
Марината за пилешко месо с цитруси

Необходими продукти: по 5 с.л. лимонов сок и прясно изцеден сок от мандарина, по ½ ч.л. кора от портокал и лимон, 1 ч.л. чесън на прах, 1 с.л. джинджифил, 4 с.л. тъмен соев сос, черен пипер, 6 с.л. олио и около 4 с.л. ракия

Начин на приготвяне: Смесете всички подправки и добавете месото, което сте нарязали на едри кубчета. Оставете мръвката да престои в купата поне 20 минути. След това нанижете шишчетата и сложете зеленчуци по ваш избор – пипер, гъби, лук, скилидки чесън.

Ракията е чудна марината за всякакво месо – можете да приготвите крехко и сочнотелешко, като за целта ще са ви нужни следните продукти:
Марината с ракия за телешко месо

Необходими продукти: по 2 с.л. тъмен соев сос и ракия, 1 с.л. зехтин, черен пипер, червен пипер, 1 с.л. горчица
Начин на приготвяне: Всичко се смесва в купичка и месото се намазва с маринатата – тези продукти са достатъчни за около половин килограм месо. Месото трябва да престои поне два часа в маринатата.

Ако ви се намират свински котлети, сложете ги да престоят в марината от 6 лъжици ракия, 3 скилидки чесън, 2 с.л. соев сос и подправките мащерка, кимион, малко джинджифил,чубрица и черен пипер на вкус.

Предлагаме ви една лесна марината за агнешко месо. В нея освен 50 – 70 мл ракия се добавят 200 мл червено вино, 3 дафинови листа, сол, черен пипер и люта чушка, която се накълцва на парчета. Месото трябва да престои поне четири часа, за да се овкуси достатъчно добре.

Изпробвайте още Пилешки шишчета Мохо, Шишчета, мариновани в лук, Азиатски цитрусови шишчета, Сувлаки, Мариновани агнешки шишчета.