Това е моментът, в който трима сирийски бежанци задържат принудително терорист, решен да направи брутален терористичен акт на летище в Берлин. Джабер Албакр на 22 години беше един от най-издирваните хора на територията на Германия, след като стана ясно, че планирал атентати, имитиращи тези в Париж и Брюксел.  
Спецотряд нахлу в апартамент в Кемниц, Източна Германия в събота сутринта. Там бяха открити почти 2 килограма експлозиви и взривен колан. Терористът вече се бил измъкнал от мястото. В неделя вече обаче полицията в Лайпциг получила сигнал, че заподозреният е окован и трябва да бъде незабавно арестуван.

Според германското издание Bild Албакр е публикувал в сирийска Facebook група питане дали някой не може да го приюти.
 

Тримата млади мъже от Сирия, които го прибрали, веднага усетили, че има нещо съмнително в гостенина. Той ги помолил да го подстрижат първи номер. Обяснил им, че също е бежанец и си търси работа в града, но те така и не му повярвали. Когато отишъл да спи, младежите пуснали негова снимка във Facebook и питали други свои познати дали момчето им прилича на издирвания терорист. Малко след като няколко души ги насърчили да го заловят, защото има прилика с терориста, те извикали полицията.

Албакр предложил на домакините си над 1000 евро за свободата си, но те отказали - завързали краката и ръцете му и изчакали пристигането на полицаите.

Един от бежанците обяснил:

"Избягах от Сирия през Балканите. Благодарен съм на Германия, че ни прие. Беше ясно, че ще го издадем на полицията". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!