Външният министър Даниел Митов изригна срещу коментарите на лидера на АБВ Георги Първанов за ООН. Дипломат номер едно на България коментира пред Нова телевизия неуспехът на България в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун.
"Бившият президент Първанов се изтъпани пред националните медии да обяснява, че това е най-голямата национална катастрофа. Да сравняваш един тривиален казус с национални катастрофи, това е пълно безобразие", възмути се Митов. "Никой не може да обвинява българското правителство и българския премиер", коментира той. Външният министър смята, че у нас участието на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева в надпреварата за ООН се е използвало за политически цели. Отправи укор специално към Първанов и Сергей Станишев.

По думите на Митов Станишев се е вързал на невярната информация на агенция "Ройтерс", че Ирина Бокова е била втора в класирането след победителя Антониу Гутиереш. Митов обясни още, че подобни решения като българското - да вкара още един кандидат в надпреварата са се случвали и преди. Настоя, че правилата на ООН го позволяват.

"Правителството на Хърватия оттегли подкрепата си за Весна Пусич и тя се оттегли от състезанието", даде за пример той. "Да се придържаме към фактите, то бива-бива", възмути се още Митов. Външният министър каза, че първият мит, който трябва да бъде разбит, е че Бокова е имала шанс.  Вторият мит е, че е имало намеса отвън за издигането на Кристалина Георгиева.