Парламентарната група на АБВ предлага да се промени ограничението за брой секции в чужбина от 35 на 55, тъй като тази норма бе приета без никакъв сериозен анализ и по сигнали на българи, живеещи в други държави, вече има места (напр. Великобритания), в които 35 секции са недостатъчни. Това създава неяснота и объркване на какъв принцип ще бъде взето решение кои заявени секции да бъдат разкрити и кои не, ако има подадени документи за над 35 секции.
Ако нормата не бъде променена ще бъдат ограничени избирателните права на хиляди наши сънародници, съпричастни към обществения живот в страната не само чрез правото си на вот, но и икономически. Като това ще се случи не толкова, както е очаквано в Турция, а във Великобритания, САЩ и Испания.
 
По същество предлагаме да се въведе общ критерий, валиден за всички държави и всички български граждани по света, без да се ограничава местоположението на избирателните секции, а броят-55 да даде възможност на повече българи зад граница да упражнят избирателните си права, съобщиха от пресцентъра на партията.