Адвокати на основният заподозрян за атаките в Париж, Салах Абдеслам, заявиха в телевизионно интервю, че няма повече да го защитават, съобщава AFP. „И двамата решихме да се откажем от неговата защита“, съобщи адвокатът Франк Бъртън.
„Ние не смятаме, че той ще говори и ще използва правото си да запази мълчание“, допълни Бъртън в интервюто с колегата си Свен Мари.
 
„В тази ситуация, какво искате да направим? Казахме още от началото, че ако нашият клиент продължи да мълчи, ще напуснем защитата”, посочи Бъртън.
 
„Когато имаш чувството, че сякаш само ходиш на свиждане в затвора, това е моментът, в който трябва да вземеш решение”, допълва Мари.
 
Соченият за основен организатор на атаките в Париж от 13 ноември 2015 година Салах Абдеслам отказва да отговаря на въпросите на разследващите, след като през април беше преместен от Белгия във Франция. Предполага се, че така той протестира срещу денонощното наблюдение на килията, в която е затворен.
 
Както БЛИЦ съобщи, след 4 укриване Абдеслам беше арестуван на 18 март в брюкселския квартал „Моленбек”, където е отраснал. Той беше прехвърлен във Франция на 27 април. Там той ще бъде съден по обвинения за тероризъм. Разследващите все още установяват каква точно роля е играл Абдеслам при координираните атаки във френската столица срещу кафенета и ресторанти, концертна зала и национален стадион, при които 130 души бяха убити. 

Превод и редакция: БЛИЦ