Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ, излезе преди дни с декларация, в която посочва, че следи с безпокойство нарастващото вътрешнополитическо напрежение, свързано със започващата предизборна надпревара. Защо КРИБ категорично се обяви срещу искането и подаването на оставки на правителството в този момент, обясни проф. Николай Вълканов, член на Надзорния съвет на бизнес организацията и собственик на Минстрой холдинг, в интервю за „Стандарт”.
- Господин Вълканов, в края на миналата седмица Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ излезе с остра декларация срещу исканата от опозицията оставка на кабинета заради надпреварата за шеф на ООН. Защо бизнесът се намеси в тази политическа ситуация?
- В България трябва да кажем ясно какви са условията за правене на бизнес. Има ли условия за правене на бизнес? Аз казвам: Да! Защото, първо, ние имаме изключително добри закони за правене на бизнес. Имаме и добри данъци. Второ, бизнесът иска да има спокойствие и последователност, т.е. да не се сменят непрекъснато законите. А правителството на г-н Бойко Борисов - това и предишното, доказаха именно, че може да осигурят стабилност в законодателната рамка. Защото инвестициите в нашия бизнес - минната индустрия, са многомилионни и с визия за следващите 7-8-10 години. Но мисля, че това е важно за всяка една индустрия. Освен, че имаме добра среда за правене на бизнес, имаме и стабилна банкова система. Последният тест на банките доказа това.
 
Банките в България имат огромен ресурс и той е лесно достъпен за всеки, който има добри идеи, който работи на светло, има доказани обороти, печалби и активи, т.е. не е офшорен, не е анонимен. За големи проекти банките осигуряват лихвен процент около 2%, което е изключително добра възможност за правене на бизнес. Третото, важно нещо за инвеститорите са хората - работниците и служителите. Когато ти се грижиш за тях, отнасяш се добре - нямаш проблеми с работната ръка. Инвеститорите трябва дългосрочно да мислят и за осигуряване на кадри от висшия ешелон - инженери, икономисти. Както аз правя с Минно-геоложкия университет. За средните кадри си създаваме сами паралелки в гимназията в Мадан. Много е важно отношението към хората - да плащаш редовно и не просто някаква заплата, а това, което са заработили. Да не ги лъжеш.
 
Така че искането на оставки в този момент е безпричинно. КРИБ застава зад това правителство, защото то изпълни всички ангажименти, които пое към бизнеса в предизборната си кампания. Нашето становище е, че правителството работи добре, създава добри условия за бизнес и ние не искаме да се създава хаос и непредсказуемост.
 
- Дали предприемачите от други сектори на икономиката смятат, че бизнес средата е добра?
- Туризмът отчита висок ръст, транспортът работи отлично, дори този сектор толкова бързо се разви, че транспортните фирми страдат от липса на шофьори за ТИР. Металургията, стъкларската индустрия, циментовата индустрия работят добре. Имаме изключително много чуждестранни инвестиции в България. И когато някой казва, че няма чужди инвестиции, това не е вярно. Това беше посочено като един от мотивите да се иска оставка на правителството. Две трети от българската икономика са чужди инвеститори, които продължават да са тук, да инвестират всяка година и да развиват създаденото от тях. Но аз не ги деля на български и чужди, а на добри и лоши инвеститори. Добри инвеститори са тези, които инвестират в технологии, в работна ръка. В предприятията на Минстрой три последователни години отчитаме 30% ръст, тази година също ще отчетем. Погледнете индустриалните зони и ще видите колко нови инвеститори са дошли.
 
- Да, но много инвеститори се оплакват, че имат проблем с намирането на кадри.
- Проблемът с кадрите е предимно проблем на бизнеса. Той трябва да гледа дългосрочно на работната ръка. За да привлечем висшисти, ние в Минстрой даваме стипендии и правим стажантски програми заедно с Минно-геоложкия университет. В средното образование, там където е дуалното обучение, трябва да се инвестира в паралелки в професионалните гимназии в общините. Повтарям се, но е много важно да имаш положително отношение към работниците - да си коректен като работодател, да се грижиш за тях дългосрочно, работниците трябва да получават това, което са заработили. Не говоря просто за някакви заплати, а за това, което си изработят. За съжаление, има сектори, където хората ги лъжат непрекъснато - туризъм, строителство. Не ги осигуряват, плащат им под масата. И заради това тези работници са временно там, заради това нямаме силни кадри в туризма, в строителството - защото няма грижа за тях.
 
- Какво е мнението ви за минималните осигурителни доходи, които работодателските организации отказаха да договарят?
- В индустрията заплащането е според заработеното. Тези минимални осигурителни доходи помагат на сивата икономика. Трудът трябва да се заплаща не с административно определени суми, а според заработеното. Това е много важен принцип. В минната индустрия в колективния трудов договор със синдикатите сме договорили как да се формира заплащането в бранша. Това са хора, които работят под земята по 8 часа и трябва да получават това, което изработят, а не да им се определят заплатите ей така.
 
Попитайте в Златоград миньорите как получават заплатите си. Те знаят предварително колко ще получат този месец, ако изкарат това и това. И се мобилизират сами, бригадите се състезават помежду си. И тогава вече не се налага да подписваш никакви осигурителни прагове. Не трябва да има рамки и шаблони, а  колективни трудови договори, спазване на условията за безопасен труд, отделяне на достатъчно средства за подобряване на тези условия. Може би единствено в държавната сфера или в администрацията би трябвало да има някакви определени минимални нива на заплащане.
 
- Каква е 2016 г. за минната индустрия?
- Добра година, независимо от ниските цени на металите. В нашата индустрия правилото е: когато цените на металите са високи, трябва да инвестираш, а не да се радваш на печалба, за да можеш, когато цените на металите паднат, да работиш спокойно.