Букет от вируси разболява хлапетата в детските градини, а оттам заразата прескача в семействата и се разпространява допълнително в службата. Според пловдивски педиатри със събирането на децата в средата на септември те са донесли в групите вируси, които върлуват в различни краища на страната. Прихванали са ги, докато са били на море, на планина или при баба на село. 
Доктори обясниха, че в устата на всеки човек има характерна флора, която съдържа бактерии. При неукрепнала имунна система на малчуганите или при срив в защитните сили на организма при възрастните тези бактерии мутират в патогенни и атакуват слабите места, пише "Марица". 

Затова и картината на болестите в момента е много шарена. Най-често заболяването протича със зачервено гърло или пък е засегнат стомашно-чревният тракт с изразено повръщане и обезводняване. И в двата случая оплакванията са придружени с висока температура. Често се отключват с внезапно втрисане, което пък е характерно за типично грипните състояния. 

Тъй като в детските градини и яслите малчуганите са изложени на букет от различни вируси, често си ги предават едно на друго. По тази причина се случва хлапето да оздравее от едно боледуване, но да ходи само ден-два в детското заведение и отново да бъде повалено от друг причинител. Този маратон често поваля и възрастните у дома. Педиатрите препоръчват да се прибягва към антибиотици в краен случай, да се приемат леки храни и повече течности. 

Боледуването на малчуганите ражда и бисери. Доскоро педиатърът д-р Янко Трифонов записвал най-смешните в специален тефтер в кабинета. Един от малките му пациенти например заявил при поредното си посещение: "Отивам при моя доктор, който се казва Джи Пи, и сестра му - Роси" (това е името на медсестрата в кабинета - б. а.). Друго хлапе, доволно че отървало варицелата, обявило: "Бабата на Ани се обади, че и тя има ШИшарка".