60 плажа се подготвят за отдаването на концесия през следващото лято, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. За първи път през следващия летен сезон се очаква да се видят и резултатите от реалното приложение на новата методика за избор на концесионери. Министърът съобщи това на дискусия, посветена на прозрачността и ефективността на концесиите, предаде БНР, цитиран от segabg.com. Ангелкова посочи, че през следващия сезон приоритетни ще са плажовете, чиито концесии изтичат до края на тази или през следващата година.
От следващото лято концесионерите ще трябва да се съобразяват и със заложените базови цени в новата методика на министерството за определяне на минималното концесионно възнаграждение и за избор на концесионер, припомни министърът на туризма:

"Два лева за населено място под десет хилядиш души, три лева над десет хиляди души и четири лева за национални курорти. Това е 40 процента тежест от общите критерии за избор на концесионер. До момента нямаше изискване в договорите затова да бъде фиксирана цената за чадъри и шезлонги, така както е предложено от бъдещия концесионер. От тук нататък тя ще бъде фиксирана и всяка нейна промяна, освен ако не е свързана с промяна на инфлационвния индекс, ще бъде основание за едностранно прекратяване на договора, за да можем да гарантираме, че по време на сезона няма да има промяна на тези цени в зависимост съответно от желанията на концесионера", каза тя.

Министър Николина Ангелкова съобщи още, че утре изтича и крайният срок за общественото обсъждане по промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които предвиждат плажовете да се разделят на четири групи, а промените в Закона да влязат в сила от следващата година.