След като през 2004 г. Тони Блеър, тогавашният министър-председател на Великобритания, даде съгласието си за смекчаване на имиграционните закони, почти един милион поляци са пристигнали в Обединеното Кралство законно, но заедно с тях нелегално са се промъкнали и стотици албанци и украинци, пише вестник "Дейли Експрес", цитиран от "Фокус".
Шокиращо разследване показа как полски мошеници развиват доходна търговия за подпомагане на отчаяни имигранти да се доберат до Великобритания, за да си намерят препитание. Миналия месец граничните служби и Европейската полицейска служба - Европол - успяха да арестуват 11 заподозрени в Полша, благодарение на което бе разкрита престъпната им схема. 

След законното им пристигане в Полша, замесените в схемата са обучавали албанци и украинци как да изглеждат, говорят и да се държат като поляци, за да попаднат успешно във Великобритания.

Жертвите на престъпната група са били таксувани с 2,5 хил. лири, за да наемат полска лична карта и с нея да преминат британската гранична проверка. Докато са чакали съответните документи, имигрантите са били настанявани в различни мотели, а след получаването им са били ескортирани до летища, откъдето са се отправяли към Обединеното Кралство. След пристигането им на британска земя имигрантите са връщали обратно в Полша използваните документи, за да бъдат предоставени на други "клиенти" на престъпната група. 

При запитване от страна на редакцията Европол не е била в състояние да даде точните цифри за имигрантите, влезли на територията на Великобритания като част от цинична схема, прилагана за период от две години.