Със системата си за противоракетна отбрана (ПРО) САЩ планират да разширят възможностите си, свързани с унищожаването на изкуствени спътници на други държави, намиращи се в ниска орбита. Това заяви във вторник (11 октомври) заместник-началникът на главното оперативно управление на Генщаба на руските Въоръжени сили Виктор Познихир, цитиран от РБК.
Американската ПРО е заплаха за свободното използване на космическото пространство от останалите страни, подчерта Познихир в изказване, направено на Сяншанския форум за сигурност в Пекин.Той припомни, че през 2008 г. американците са разрушили свой собствен авариен спътник на височина 250 км с противоракета "Стандарт 3", модификация 1А, изстреляна от есминец Lake Erie на ВМС на САЩ. Тогава Русия и Китай изразиха опасения, че ситуацията с аварийния спътник на Щатите се използва за проверка на собствената им противоракетна отбрана. От САЩ обаче отрекоха тези предположения.

Според Познихир възможностите на перспективните противоракети"Стандарт 3", модификация 2А с увеличена зона на поражение, както и на противоракетите GBI, са значително по-големи, което им позволява да унищожават космически апарати на руските и китайските орбитални групи.



Източник: "Руски дневник"