Втората кралска сватба в историята на Албания и първа след падането на комунизма се състоя миналата събота. Принц Лека се ожени на пищна церемония за дългогодишната си годеница Елиа Захариа, съобщават от profit.bg.
 Двамата се сгодиха в Париж през 2010 г., но започнаха да планират големия ден едва преди няколко месеца. Монархът е наричан още крал Лека II, след кончината на баща му крал Лека I.
 

Сватбата премина с цялата пищност, която подобни събития предполагат, в присъствието на представители на около 20 кралски семейства от целия свят. Сред тях беше принц Майкъл от Кент, който е първи братовчед на британската кралица Елизабет II. На сватбата присъстваха също принцеса Леа от Белгия и испанската кралица-консорт София
 

Пищната церемония се състоя в столицата Тирана. Албанското кралско семейство беше прогонено от страната през 1939 г., след нахлуването на италианските фашисти. След Втората световна война, когато комунистите вземат властта, крал Зог - дядо на крал Зека, и семейството му са обявени за предатели, лишени са от властта си и са премахнати от учебниците по история. Според местни анализатори сватбата ще потвърди статута на албанското кралско семейство и ще върне спомена за наследството на крал Зог.