Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев обеща да продължи партизанската война, която е започнала през 1941 година в Република Македония, предаде БГНЕС.
В центъра на Скопие СДСМ организира протестен марш в деня, когато през 1941 година е започнала партизанската война - 11 октомври. Това бе официалният празник по време на бивша Югославия, който е запазен като такъв и до днес.

"Днес отново е 11-ти октомври и този 11-ти октомври от 2016 година ще бъде записан в червено, защото и нашето поколение, както това от 11-ти октомври 1941-ва година, със своята решителност, кураж, мъдрост се вдигна за да защити завещаните идеали. В защита на ценностите, истината и справедливостта, на достойнството и бъдещето на децата ни и на нашата Република Македония", каза Заев, след което прозвучаха партизански песни от времето на Втората световна война. Лидерът на СДСМ отново повтори, "че ще събори режимът на Никола Груевски и ще върне на народа всичко заграбено".

Изданието припомня, че на 11-ти декември тази година в западната ни съседка трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори, които трябва да сложат край на близо двегодишната политическа криза в републиката. Според всички социологически проучвания най-голяма подкрепа се очаква да получи управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.