Благоевградският полицай Борис Шопов съди прокуратурата за това, че го обвинила, че отровил куче, а впоследствие свалила обвинението спрямо него. За случая се разчу, след като жители в кв. „Запад” се оплакаха, че някой  хвърля отрова пред блоковете, която мори домашните им любимци, пише struma.bg.

По случая е предприето разследване, в хода на което полицейският служител, който живее в същия квартал, станал основен заподозрян и в крайна сметка е привлечен като обвиняем за това, че е подхвърлил кренвирш, набоден на клечка, на кучето на Смилена Вакашинска и го отровил.

Борис Шопов е подведен под отговорност по чл. 325 „б” от НК - проява на жестокост към гръбначно животно,  но след няколко месеца досъдебното производство е прекратено от наблюдаващия прокурор поради липса на безспорни доказателства. Наказателното постановление е обжалвано от собственичката на кучето пред Районен съд - Благоевград, който го потвърждава като правилно и законосъобразно. Последвала жалба пред Окръжен съд, но магистратите там масово се отвеждат, тъй като съпругата на полицай Борис Шопов е тяхна колежка, която работи като съдебен секретар.

Казусът е изпратен за разглеждане в Окръжен съд - Кюстендил, които потвърждават прокурорски акт.  Независимо че е оневинен, полицаят, който работи като оперативен дежурен в ОД на МВР - Благоевград, решава да съди прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за неимуществени вреди. Мотивът му е, че за краткото време, в което бил обвинен, преживял емоционален стрес, тъй като на домашния му адрес идвали репортери, които го наричали „полицай убиец“. Полицаят изпитвал страх, че може да бъде несправедливо осъден и лишен от свобода. За преживените душевни болки и страдания Б. Шопов иска 17 000 лв. обезщетение от прокуратурата.

Делото стартира вчера в Районен съд - Благоевград при закрити врати по искане на адвокат Цвета Рангелова с мотива, че ще се изнесат данни от интимния живот на техен колега, чиято съпруга работи в съда. От страна на прокурора нямаше възражения, поради което казусът бе затворен за обществото.

Делото обаче бе отложено за друга дата, когато ще бъдат изслушани свидетели на двете страни, съобщи за „Струма“ и.д. председател на РС - Благоевград Вера Коева.

Иначе полицай Борис Шопов е завел частно наказателно дело за клевета и срещу певеца Стоян Джельов, който е негов комшия в кв. „Запад“, за това, че се обадил на телефон 112, за да го натопи, че трови кучета. Делото е насрочено за разглеждане в Районен съд.