Референдумът, внушението, че изборите са задължителни и възможността да се гласува против всички, могат да повишат избирателната активност на 6 ноември. Това каза социологът Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл“ по радио "Фокус".
По думите му са налице и фактори, които биха могли да я намалят, но е рано все още да се правят прогнози. „Както и да го гледаме, има фактори, които говорят за по-висока избирателна активност, но има и фактори, които говорят за по-ниска избирателна активност. Например: фактът, че в момента няма ярък месия по терена, защото обикновено тогава има електорално опиянение, също така фактът, че изборите се свеждат по-скоро до партийното – това са все фактори, които ще теглят активността надолу, заедно с едно общо усещане за безалтернативност и заедно с общото брожение срещу политическия елит, което обикновено не предизвиква кой знае колко голямо вдъхновение на изборите“, обясни социологът.

Първан Симеонов посочи, че е много важно да се види как ще подейства внушението, че гласуването е задължително, и изрази категоричното си несъгласие с определението му като такова. „Нищо задължително няма в гласуването, има просто отписване от избирателните списъци на лица, които два пъти поред не са гласували на президентски избори“, каза директорът на „Галъп интернешънъл“.

Първан Симеонов коментира още, че началото на предизборната кампания е логично и до този момент е „като по учебник“ на тема политическо позициониране и инженеринг. Тенденциите към момента са, че ГЕРБ разчитат на партийната инерция по отношение на Цецка Цачева, кандидатът на БСП ген. Румен Радев си спестява медийния интерес, вероятно защото все още не се чувства толкова уверен, а патриотите открито заявяват тенденция към участие в балотажа, коментира Първан Симеонов.