Една от причините да се радваме на пристигането на есента е появата на рафтовете на сладката и полезна райска ябълка. Леко тръпчивият вкус на този чуден плод изобщо не пречи да похапваме с удоволствие оранжевото чудо! Трябва само да оставим плодовете да отлежат малко, след това сърцевината им става мека, с приятен текстура, пише zajenata.bg.

Освен, че райска ябълка има специфични (в добрия смисъл) вкусови нотки, също така е изключително полезна. Витаминно-минералният комплекс , който тя съдържа, е много по-голям от този в ябълките! И това не е последната причина да използвате плодовете на райската ябълка толкова често, колкото е възможно.

Защо е полезна райската ябълка

  1. Отслабване
    Райска ябълка съдържа много хранителни влакна, затова засища хубаво. Освен това е нискокалорична, въпреки че съдържа голямо количество захар.
  2. Профилактика и лечение на хипертония
    При повишено кръвно налягане се препоръчва да се ядат 2-3 сушени райски ябълки на ден.
  3. Нормализира червата
    Райската ябълка съдържа големи количества пектин и диетични фибри, които спомагат за стимулиране на движенията на червата, изхождането на остатъци в храните, като по този начин прочиства тялото от токсини.
  4. Укрепва нервната система
    На тези, които страдат от безсъние или нервни разстройства, се препоръчва да ядат райска ябълка - както прясна, така и сушена. Два плода на ден ще ви помогнат по-лесно да издържите на проблемите и напрежението.
  5. За нормализиране на сърдечната дейност
    Райската ябълка е безценен източник на витамини А , Р, С, калий, магнезий и желязо, които са необходими особено много при сърдечна недостатъчност и анемия. За да предотвратим по-горните болести и да не чувстваме изтощение, се препоръчва да консумираме 1-2 райски ябълки на ден или да пием 100 мл прясно изцеден сок.
  6. За дихателната система
    Бета-каротинът и провитамин А укрепват стените на белите дробове и поддържат тяхната.
Особено се препоръчва райската ябълка за пушачи.
  • Антибактериално действие
    Райската ябълка предотвратява заболяванията, причинени от стафилококи, ешерихия коли, бори се с настинката. Лосионите със сок от райска ябълка се използват за лечение на рани, циреи, изгаряния, и възпаления. Смесете яйчен жълтък с пулпата на райска ябълка - ще получите ефективна маска против акне.

Противопоказания:  с повишено внимание трябва да използват райската ябълка хора със заболявания на стомаха, особено след операция и страдащи от диабет, поради високото съдържание на глюкоза в райската ябълка. Тяможе да предизвика алергични реакции и диатеза при малки деца.

Както можете да видите, имате още 7 причини  да се насладите на този вкусен плод през есента и зимата.