„Решението на темата с мигрантите е в две посоки – едната посока е завишаване на наказанията за трафик, за което и парламентарната група на ПП АБВ внесе предложение в НС, и другата – да се демотивират бежанците въобще да идват в България. Когато имигрантите знаят, че като ги заловят в България, ще ги натоварят на самолета и ще ги върнат обратно оттам, откъдето са тръгнали, те няма да посмеят да идват. Това заяви днес кандидатът за президент на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин на среща с обществеността и медиите в Свиленград.
И точно тук е работата на президента  - да участва активно в решението на въпросите с депортирането на хората, които идват от страни, в които няма война. Не може да очакваме само министър-председателят да реши този въпрос. На него трябва да му помогне дипломацията. Ама не да чакаме други държави да правят дипломация за нас и вместо нас, защото не те са на границата с бежанците, а ние. Ние сме тези, които трябва да си решим проблема. В момента президентът се прави на разсеян и не се включва по този въпрос, а това е абсурдно. Проблемът с бежанците просто ни задължава да си изберем президент, който да е силен дипломат”.

Той обяви, че през последната година у нас са влезли общо над 15 000 имигранти, като 80% са от страни, различни от зоните на конфликт, най-много - от Афганистан. „По-голямата част от бежанците идват тук с трафиканти. Те идват в България, колкото да съберат пари, за да платят на следващите трафиканти и да продължат пътя си нататък. Те не търсят възможност да устроят живота си в България – да учат език, да работят и да плащат данъци. Затова разговор в посока трайно настaняване на бежaнци е безпредметен“, отбеляза Калфин.