28-годишната Хайли Перкс е изследовател на шоколада и живее в Бирмингам, Великобритания, със съпруга си Райън. Тя разказва пред Daily Telegraph какво е да изкарваш прехраната си като дегустатор на шоколад.
„Влизам в кухнята за тестове на работа, поставям малко шоколад върху езика си и чакам, докато започне да се топи. Изведнъж ме връхлитат множество аромати. Този шоколад е направен в същата кухня, в която преди време е приготвен шоколад с вкус на ягода и макар че този прототип не съдържа никакви плодове, все още може да се усети известен вкус на ягода“, разказва младата жена, пише profit.bg.

„Мога да разпозная комбинацията от съставки, без да гледам рецептата. Научих се да правя това като изследовател на шоколада. Когато казвам на хората, че ми плащат, за да ям шоколад всеки ден, те често не ми вярват. Докато растях, фабриката на Cadbury беше почти до дома ми. Така че, когато станах на 19 г. и започнах да уча математика в колежа, идеалното място да започна почасова работа беше Cadbury World“, споделя Хайли. „Харесваше ми там и след една година кандидатствах за работа на пълен работен ден като младши шоколатиер.

Помагах във всичко – от производството на шоколадови мостри до дегустирането и анализирането на данни. Това изисква много познания по химия и математика“, казва британката. „В първия ми ден ме научиха на различни техники за производство на шоколад. Отне ми около две години, за да придобия основните умения за ролята, като анализиране на съставки и овладяване на вкусови комбинации. Cadbury дори ме изпрати в университета, за да придобия повече знания за създаването на шоколад“, разказва Хайли.

„Учих пет години и сега имам степен по природни науки, специалност химия. Когато бях на 23 години, се присъединих към престижния дегустаторски панел на компанията, който прави мостри на всички прототипи. Само десет души правят това и ние всички трябва да преминаваме през множество строги дегустаторски тестове, преди да ни приемат. Истинска чест е да бъда част от този екип“, споделя младата дегустаторка. „Това означава, че небцето ми е от изключително важно значение за работата ми, така че Cadbury неотдавна застрахова езика ми за 1 милион паунда (1,6 млн. долара). Аз съм единствената в компанията, която има подобна застраховка и това е голяма отговорност. Трябва да избягвам да ям някои неща, като люти чушки, защото те могат да увредят вкусовите ми рецептори. Харесва ми, че всеки ден на работа е различен“, казва Хайли.

„Един ден ще дегустирам нови комбинации, за да съм сигурна, че вкусът е съвършен, преди клиентите да го опитат. В друг ден ще разлиствам списания, за да открия модни тенденции, които можем да включим в пакета си. В някои седмици може да ми се наложи дори да отида на другия край на света, за да посетя други шоколадови фабрики и да опитам техните продукти. Повечето хора изобщо не си представят колко много работа е включена в създаването на шоколадовите блокчета, които похапват“, казва Хайли.    

На мен и на екипа ми ни отне две години, за да усъвършенстваме линията Marvellous Creations. Разбира се, приятелите и роднините ми винаги са искали да знаят каква е следващата гама, по която работя, но никога не мога да им кажа, защото това е голяма тайна. Дори трябва да подпиша договор за конфиденциалност. Работата е голяма част от живота ми, особено предвид факта, че именно така се запознах със съпруга ми Райън, графичен дизайнер, преди седем години. Когато се оженихме през август, масата с десертите беше отрупана с шоколад. Не мога да си представя да работя нещо друго. Харесва ми да ям шоколад всеки ден“, категорична е Хайли.