Омбудсманът Мая Манолова поиска от изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД Георги Беловски справка за размера на присъдените юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела, заведени от дружеството през 2015 г., съобщиха от пресцентъра на омбудсмана на Република България.
На основание чл. 17 ал. 1, във връзка с чл. 3 ал.2 т.1 от Закона за достъп до обществената информация, националният обществен защитник отправя още девет въпроса, сред които: колко от присъдените на "Топлофикация" за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са събрани, как са осчетоводени и как са разходвани.

Манолова иска информация и за това какъв е броят на юрисконсултите, работили в дружеството през 2015 г., и какъв е размерът на трудовите им възнаграждения за същата година, какъв е размерът на средствата, изразходвани от „Топлофикация“ за повишаване квалификацията на юрисконсултите и за предоставяне на здравословни условия на труд.

Омбудсманът настоява за отговор и на въпроса - какъв е броят на заведените срещу длъжници съдебни и изпълнителни дела за 2015 г., какъв е размерът на внесените върху юрисконсултските възнаграждения данъчни за м.г., каква част от размера на присъдените за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са изплатени на юрисконсултите в дружеството, какъв е броят на сключените с адвокати договори за правна помощ и процесуално представителство за 2015 г. и какъв е размерът на получените от тях възнаграждения.

Десетият въпрос, който Мая Манолова задава към изпълнителния директор на монополното дружество, е по колко съдебни и изпълнителни дела през 2015 г. са ползвани адвокатски услуги.

По информация на омбудсмана, над 15 млн. лева е събрала „Топлофикация София“ ЕАД от потребителите в столицата само през миналата година чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство.

„Топлофикация" по дефиниция следва да предоставя на хората една социална услуга, която е от първа необходимост и не могат да получат от друго дружество. Вместо тази социална обществена услуга те получават рекетьорско отношение", е позицията, нееднократно застъпвана от омбудсмана.

Преди месец общественият защитник внесе предложение в Народното събрание за промяна в Гражданския процесуален кодекс за отмяна на юрисконсултските такси, събирани от „Топлофикация“ и други монополни дружества, която предстои да бъде гласувана в пленарната зала.