Британското правителство е взело решение да не спира евтините студентски заеми за младежи от ЕС. Въпреки намерението на страната да излезе от Евросъюза за учебната 2017/2018 г. хилядите българи, избрали да учат в Англия, Уелс и Северна Ирландия, ще могат да ползват такова финансиране, което покрива семестриалните им такси за целия курс на обучение.
Това съобщи Ели Тончева, управител на консултантската фирма за образование в чужбина „Едланта“ след старта на първото във Варна изложение „Европейско образование“, пише „Труд”. На него се представиха 32 университета от Обединеното кралство, Германия, Холандия, Дания и Швейцария.

Страните са водещи при избора на българските младежи за обучение в чужбина. Най-много продължават да са кандидатите за Острова и въпреки БРЕКЗИТ броят им расте спрямо миналата година, коментира Тончева.

Според нея бежанският поток към Германия също не се е отразил негативно върху плановете за следване на българските младежи. Напливът към немските университети продължава да е голям, защото дават качествено образование, и то на ниска цена. Причината е, че няма семестриални такси, а само административни. Те са максимум 370 евро за семестър и включват безплатен транспорт в населеното място, в което е университетът. Така обучението реално излиза по-евтино от Дания, където то е безплатно, но високият стандарт изисква солидни средства за издръжка. Друга причина за увеличаване на интереса към Германия и Холандия са повечето специалности на английски, поясни Тончева.

По думите й хит тази година са инженерните науки, тъй като търсенето в световен план е огромно и гарантира добра реализация през следващите 20 г. Сред модерните специалности, които наши кандидат-студенти искат да учат в чужбина, са нанотехнологиите, биомедицината и криминалистиката.