Правоприемникът на КГБ - Федералната служба за сигурност, първо ще проверява нашите експерти, които ще пращаме, за да видят оборудването за АЕЦ "Белене”. Едва след това КГБ 2 ще даде разрешение да си видим реакторите, стана ясно от признанието на енергийната министърка Теменужка Петкова, цитирана от Канал 3.  
"Лицата, които ще отидат на място и ще проверят, ще инспектират всъщност оборудването, трябва да преминат определен проучвателен режим, за да могат да бъдат допуснати там. Достъпът до заводите-производители, както може би за всички е ясно, е доста специфичен", каза Петкова. Проверката се налага, защото информацията в завода е класифицирана.

Преди дни тя разкри в парламента, че руснаците не ни пускат още да си видим продукцията, за която ще плащаме от бюджета 1,3 млрд. на "Атомстройекспорт” по решение на Арбитража в Женева.  Парите ще бъдат извадени от хазната като безлихвен заем и дадени на НЕК, за да плати борча, но след това ще трябва да го връща на държавата. Решението бе взето от Министерския съвет и утвърдено от парламента.

Припомняме, че пред депутатите от бюджетната комисия в края на септември Теменужка Петкова се ожали, че вече две писма с искане да си видим поръчаното оборудване за АЕЦ сме изпратили до руснаците, но отговор от Москва няма.

"Очакваме от "Атомстройекспорт" да ни предоставят информация кога можем да видим това оборудване", даде да се разбере, че още нямаме такъв, министърката. "Ще изпратим експерти с необходимите знания и умения, за да могат да идентифицират това, което е разписано в съответните сертификати за оборудването, и да го сравним с това, което ще видят на място", поясни Теменужка Петкова.

Министърката подкрепя сформирането на анкетна комисия за АЕЦ "Белене”, която бе инициирана от Реформаторите миналата седмица. Обществото трябва да е наясно какво се е случило с този проект, съгласна е Теменужка Петкова. От БСП и ДПС видяха създаването на поредната анкетна комисия в енергетиката за безсмислено.