Прораснали картофи, с образувано в тях отровно вещество соланин, са яли децата в Кърджали, които са със симптоми на хранително натравяне. Позеленелите картофи също крият риск за здравето. Това съобщи един от родителите на пострадалите деца, който е специалист по хранене.
Други са на мнение, че става дума за чревна инфекция, но трябва да се изчакат резултатите от изследванията, съобщава 24rodopi.com. 

Както БЛИЦ съобщи, над 20 деца са с разстройство и повръщане. Дали пък стафилококи са причината за отравянето на децата, ще покажат микробиологичните изследвания. Столовата на средното училище „Йордан Йовков“ е затворена. Регионалната здравна инспекция и Регионалното управление по образование ще установяват чия е вината за случилото се. Възможно е проблемът да идва от доставчика на храни, не се изключват и лоши хигиенични условия в училищната кухня и столовата, но ще се проверява и версията за респираторен вирус.

„В петък децата са яли таратор и картофи на фурна. Прибраха се и започнаха да повръщат. Другите симптоми са разстройство и висока температура. Лекувахме ги при домашни условия. В понеделник бяха на училище. Госпожата каза, че 27 деца минали през болницата, а столовата е затворена“, разкри една от притеснените майки.

В нощта срещу вторник в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ бяха останали 5 деца. 

„Ученическо хранене“ контролира 8 ученически столови в Кърджали, но към момента е затворена само една от тях.