Работници направиха първата крачка към възстановяването на бившата баня "Орта Мезар", която бе опожарена от огнена стихия в началото на тази година. Еврейската сграда - паметник на културата от местно значение, стоя месеци наред оградена, докато тече следствието за причините, довели до пожара на 19 февруари. Тогава цялата вътрешност и покривът на вековното здание изгоряха напълно. Оцеляха само каменните стени на старинната постройка.
В момента се разчистват изпепелените отломки на първи етап, разказа бизнесменът Радослав Бозуков, настоящ собственик на изгорелия културен паметник, цитиран от "Марица".

По думите му, процесът е започнал близо 9 месеца след инцидента, за да могат разследващите органи да си свършат работата. Бозуков твърди, че следствието е прекратено, а становището е, че няма данни за умишлен палеж.   

На следващ етап ще бъдат премахнати бараките и порутените постройки на гърба на сградата, откъм бул. ”Руски”. Общински проект за реконструкцията на булеварда пък ще позволи паметникът на културата да се вижда и от там. 

Бившата баня „Чайка” очаква пореден оглед на експерти след почистването. Те трябва да се произнесат в какъв обем да бъде реставрацията и консервацията на паметника. Специалистите от Националния институт за недвижимо културно наследство и собственикът са единодушни, че липсата на разписана практическа процедура как да се извършва реставрация в подобни случаи е спънка за по-бързото осъществяване на такива проекти. Радослав Бозуков е категоричен, че ще възстанови сградата. По думите му, това е възможно с търпение, екип от професионалисти и подкрепата на институциите.