Президентските избори са обречени на балотаж. Това каза политологът и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски” Мария Пиргова, във връзка с предстоящите президентски избори, пише Фокус.
„На първи тур няма как да победи някой от посочените кандидати, защото по Конституция се изисква сравнително висока избирателна активност, която никога не сме постигали на първи тур – повече от половината избиратели да са гласували за един президент”, обясни Пиргова. Според нея на балотаж най-вероятно ще отидат кандидатите на ГЕРБ и БСП.

„Има някаква възможност да отидат на балотаж и патриотите с Каракачанов”, посочи Пиргова. „При силна кампания на ген. Радев, той ще се доближи до Цецка Цачева и те ще отидат на балотаж с доста близки резултати. Фигурата на ген. Радев стои най-добре, защото той е човек, който може ясно да изрази мнението си, има ясна визия за българската национална сигурност, а това в момента водещият въпрос”, допълни тя.

„Определени качества има и г-жа Цачева, но институцията, която ръководи, на нея й се отразява много зле”, коментира още политологът.

По думите ѝ самото Народно събрание, като институция, има нисък рейтинг. „Тя, като човек, изпълняващ строго функциите си, няма достатъчно близост с хората, не може да постигне тази близост.  Тя е убедена, че трябва да служи на ГЕРБ, на Бойко Борисов, обръща се непрекъснато към него, уверява го в своята вярност. Не това иска нацията в момента”, каза още Пиргова.