9 митнически служители от КПП „Капитан Андреево”- цяла една смяна се явиха пред Пловдивския съд днес, за да обжалват мерките си, наложени от Хасковския окръжен съд.
Георги Сирмов, Петър Нацков, Мариян Куртов, Константин Глушков, Костадин Чорбаджиев и Симеон Николов искат да бъдат от ареста. Валери Казаков, който е под домашен арест, настоява той да бъде отменен. Прокуратурата обжалва подписката на Владимир Апостолов и Пламен Русев, които също се явиха по делото.
Прокурор Николай Божилов обясни, че досъдебното производство за корупция на „Капитан Андреево” е образувано още през февруари 2015 г. През май тази година са установени участниците в схемата, през юни са започнали действия срещу тях и повечето са обвинени във вземане на подкуп в размер на от 70 долара до 600 долара. Заплашват ги до 6 години затвор. 
 

Държавното обвинение настоява митничарите да останат в ареста, защото са от малък град и има опасност да се срещнат и да комуникират помежду си и да повлияят на свидетели. 
 

Прокурор Божилов припомни, че 2-ма от митничарите все още се укриват и се издирват. Припомняме, че обвинението се гради на таен свидетел 001, който е превозвач. Той е дал показания, че много често е пътувал зад граница и всеки път митничарите са му искали лепта в различен размер.
Адвокатите на обвиняемите реагираха остро и заявиха, че не може обвинението да се крепи единствено на показанията на таен свидетел. Те казаха, че няма обосновано предположение за престъпление. 
 

В 13:30 часа съдът се произнесе относно мерките. Шестима от митничарите остават в ареста, един е под домашен арест, а двама са с "подписка". Решението на Апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Преди заседанието около 30 митничари, колеги на задържаните се явиха с мълчалив протест пред Съдебната палата. На въпрос какво правят тук, отговориха, че са дошли да помълчат. 
 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!